Nieuws uit Friesland

Algemeen

Weekoverzicht Defensieoperaties


Vergroot afbeelding

2 F-35’s op archiefbeeld.

Vanwege de omvang van de vijandelijke aanval werkten NAVO-partners samen het grensgebied met Oekraïne te bewaken.

De F-35’s waren afkomstig vanuit een basis in Estland en werden opgeroepen door de NAVO. Nederland heeft 4 van deze toestellen in de Baltische staat gestationeerd om het NAVO-luchtruim aan de oostgrens van het verdragsgebied te bewaken. Dat gebeurt sinds 1 december.

Tot nu toe zijn de F-35’s alleen ingezet om Russische vliegtuigen te onderscheppen die het bondgenootschappelijke luchtruim naderden. De Nederlandse vliegers zijn hiervoor 9 keer in actie gekomen en identificeerden 18 Russische vliegtuigen.


Vergroot afbeelding
Militairen liggend in het veld. Daarachter militairen staand.
Archieffoto: Nederlandse militairen trainen Oekraïense rekruten.

3 jaar steun aan Oekraïne

Al 3 jaar vecht Oekraïne onvermoeibaar tegen de brute Russische agressie. Nederland helpt Oekraïne waar het kan. Niet alleen door het sturen van materieel, maar ook op het gebied van opleiding en training.

Overigens doet Defensie al 3 jaar zoveel mogelijk. Zo geven Nederlandse instructeurs Oekraïense rekruten op grote schaal een basisopleiding in het Verenigd Koninkrijk. De militairen krijgen onder meer les in tactisch optreden, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

Landmachtmilitairen trainen ook Oekraïense eenheden. Dat gebeurt in Duitsland onder de vlag van EU Military Assistance Mission in support of Ukraine (EUMAM). Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Minister Brekelmans bezocht verschillende locaties waar trainingen worden gegeven. EU-lidstaten trainden tot nu toe al meer dan 70.000 Oekraïense militairen.

18 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het Europese F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om onder anderen Oekraïense vliegers op te leiden. In de staf van het opleidingscentrum werken enkele Nederlandse militairen. Nederland is nog eigenaar van de toestellen, maar voornemens er afstand van te doen. De bedoeling is de F-16’s formeel aan Roemenië over te dragen.

Aan de opleiding van 26 Oekraïners tot zogenoemde ‘crewchiefs’ voor de F-16 levert Defensie ook een bijdrage.  Deze technici zijn voor vertrek en na terugkeer op de basis verantwoordelijk voor de jachtvliegtuigen. 

Nederland levert bovendien militairen voor diverse hoofdkwartieren. Daaronder het NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU) in het Duitse Wiesbaden en EUMAM in Brussel. Nederlandse militairen werken ook bij het EUMAM Special Training Command in het Duitse Strausberg en het EUMAM Combined Arms Training Command in het Poolse Żagań.

Verder nemen stafofficieren deel aan internationale zogeheten ‘capability coalitions’. Die dragen bij aan de doorontwikkeling van de Oekraïense strijdkrachten op de lange termijn.

Veel van het militair materieel dat Nederland en NAVO-bondgenoten naar Oekraïne sturen, wordt geleverd via een knooppunt in Polen. Bij deze internationale hub werken ook Nederlandse militairen. Zij zorgen dat onder meer gedoneerde wapens, munitie en andere spullen op de plekken komen waar ze het hardst nodig zijn.

Verder traint defensiepersoneel Oekraïense militairen om de grote variatie aan gedoneerd materieel goed te gebruiken. Dat doen ze bijvoorbeeld in Zeebrugge. Daar leert het defensiepersoneel toekomstige Oekraïense scheepsbemanningen te opereren met de nog over te dragen mijnenjagers die Nederland heeft toegezegd.


Vergroot afbeelding
Militair voertuig (Fennek) in besneeuwd landschap.
Schietoefening met boordwapen Fennek.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen trainden het schieten met het boordwapen op de Fennek-verkenningsvoertuigen.

Ook werd een alarmeringsprocedure getest. Dat gebeurde onder tijdsdruk. Want wanneer nodig moeten de militairen zo snel mogelijk gevechtsgereed zijn.

Defensie levert momenteel ongeveer 200 militairen aan de vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO in de Baltische staat. De focus van deze Multinational Battlegroup Lithuania ligt op het afschrikken van Rusland. Dit gebeurt om te voorkomen dat het land overgaat tot agressieve acties. Een ander hoofddoel is het geruststellen van de bevolking.

Verdediging NAVO-verdragsgebied

De krijgsmacht stelt marineschepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor militaire paraatheid om het NAVO-verdragsgebied bondgenootschappelijke te verdedigen.

De toestellen worden ingezet voor bevoorrading en verplaatsing van adviseurs, eenheden en materieel. De eenheid met een mandaat van maximaal 120 militairen ondersteunt ook de tegen Islamitische Staat gerichte operatie Inherent Resolve (OIR).

  •  NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector. De missie wordt geleid door een Nederlandse commandant. Naast de 10 militaire adviseurs werken er 5 Nederlandse stafofficieren op het hoofdkwartier.
  • Binnen NMI is verder een eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade samen met Spaanse en Poolse eenheden verantwoordelijk voor de force protection. De compagnie, met een mandaat voor maximaal 145 militairen, beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs. 
  • In Erbil werken 5 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Zij zijn onderdeel van OIR. Aan het hoofdkwartier van deze missie zijn 3 stafofficieren toegevoegd: 1 in Koeweit en 2 in Bagdad. 
  • Er ging een nieuwe lichting van het National Support Element aan de slag. Deze eenheid ondersteunt de Nederlandse bijdragen in Bagdad, Erbil en op Al Asad Airbase.

Foto: Ministerie van Defensie